preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 


Novosti

Pano tjedna - Antun Gustav Matoš

Autor: Željka Orban, 12. 6. 2018.

U posljednjem tjednu nastavne godine u rubrici Pano tjedna učenici 3. b razreda opće gimnazije s profesoricom Željkom Orban prigodno su istaknuli zasluge velikog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša.

Matoš zauzima posebno mjesto u hrvatskoj književnosti. Njegov opus je bogat i neobično raznovrstan. Pjesnik, novelist,  feljtonist, esejist i putopisac u svojim djelima polazi od stajališta da je umjetnost sinonim za lijepo.

Služeći se modernim izrazom, otkrio je nove  mogućnosti našega jezika i povezao hrvatsku književnost s europskom. Iako je svoje djelovanje posvetio traženju i otkrivanju ljepote i rješavanju intimnih preokupacija, sve vrijeme ostao je  duboko vezan uz svoju zemlju i njezine probleme.

Po metodama kojima se služio, od realističkih do modernih, Matoš je istodobno, kao što je živio na razmeđu dvaju stoljeća, povezivao i umjetničke tendencije koje su se tada sukobile: tradiciju i  traženje novog. Time se nametnuo kao uzor mnogim piscima prve polovice 20. st.
Raspored zvona


On this Day
 

Rubriku izradili:učenici opće gimnazije pod mentorstvom profesorice Sanje Špoljarić

Pano tjedna

Nakon povratka s terenske nastave maturanti gimnazije su izradili prigodan pano o posjetu Hrvatskom saboru pod vodstvom profesora Zorislava Jelenčića.

Instagram
Škola na društvenim mrežamaKalendar za 2018./2019.

Udžbenici za 2018./2019.

(za popis udžbenika kliknite na sliku)

 
Š K O L S K I V R T


Od šume do školskog hola
Loading...
GRAD SLATINA
Loading...
Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Dan škole 2018.U prezentaciji predstavljamo aktivnosti učenika i nastavnika škole u ovoj školskoj godini.

Korisni linkovi

Susjedne škole

Osnovne škole:
OŠ Eugena Kumičića

OŠ Josipa Kozarca

Srednje škole:

Industrijsko-obrtnička škola

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju