AGROTURISTIČKI TEHNIČARI S.Š. MARKA MARULIĆA SLATINA U BERBI I PRERADI GROŽĐA
Autor: Ladislav Tot, Nikola Miščević, 1. 10. 2016.
PRAKTIČNA NASTAVA: BERBA SORTE GROŽĐA FRANKOVKA Dok pojedinim učenicima trećeg razreda agroturističih tehničara berba grožđa ne predstavlja novo iskustvo, velika većina učenika po prvi put je sudjelovala u tradicionalnoj berbi grožđa u slatinskom vinogorju.
Nakon utvrđivanja dozrijelosti i iznimno zadovoljavajuće količine sladora berba je mogla započeti. Berba se odvijala u vinogradu OPG Hodak gdje su učenici u veselom okruženju uspijeli nabrati dovoljnu količinu grožđa potrebnu za postupke proizvodnje vina tijekom praktične nastave.
Osim frankovke, vinske sorte karakteristične za slatinsko vinogorje učenici su vrlo rado ocjenjivali organoleptička svojstva i drugih sorti grožđa u vinogradu.
Nakon berbe grožđe su u prostorima škole preradili učenici drugog razreda agroturističkih tehničara. Sljedeće tehnološke operacije proizvodnje crnog vina frankovke učenici će izvesti tijekom praktične nastave u školskoj godini 2016./2017.
Za vino proizvedeno u školskoj godini 2015./2016. učenici su osmislili prepoznatljiv naziv „Marul“, zatim ga napunili u butelje, etiketirali i donirali u svrhu promocije škole.
Proizvedena Frankovka „Marul“ zadovoljila je kvalitativne kriterije učenika, nastavnika i šire javnosti.
Ostale fotografije pogledajte u galeriji fotografija praktične nastave.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.