Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Sandra Bošnjak, 10. 11. 2022.
Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u mnogim školama, vrtićima učeničkim domovima i drugim institucijama.
Svečana proslava održana je holu škole kada su učenici u zajedništvu sa svojim nastavnicima ispunili školu mirisom krušnih proizvode i mnogim raznim delicijama koje su sami napravili (slastice, namaze, džemove, paštete, salate, štrudle, juhe te plodove zemlje) u sklopu praktične nastave.
Svi prisutni mogli su uživati u pjevačkom i molitvenom programu, a kao vrhunac bio je blagoslov našeg župnika Nikole Jušića koji je mladima poručio da ne zaborave biti radosni i zahvalni za darovani život.
Obilježavanju ovog dana pridružili su se članovi školske zadruge sa svojim voditeljima.
Vrijedni članovi školske zadruge SLATINA, sekcija marketing, pod vodstvom prof. Željke Venus organizirali su i izložili proizvode za prezentaciju i kušanje.
Profesorice Jasna Asić i Goranka Tomšić sa učenicima agrotehničar i agroturistički tehničar pripremili su plodove zemlje.
Manifestaciju su obogatili i ručni radovi gospođe Zorice Galiot.
Profesorica Ankica Đurasek s učenicima 3. ATT razreda pripremila je pohani i tostirani kruh i poslužila ga uz namaz od sira i vlasca, namaz od jaja i prežganu juhu te tako demonstrirala učenicima vrijednost kruha i potrebu da se isti nikada ne baca. Za desert su poslužili kolač od starog kruha.
Učenici 4. AGT razreda s profesorom Alenom Đurasek predstavili su u sklopu izbornog predmeta gotove proizvode biljnog podrijetla i prisutnima poslužili domaću krumpirušu s tartar umakom, paštetu od graha i bučinog ulja, paštetu od slanutka, miješanu salatu i grah „šalatu“, a za desert su izdvojili svoj džem od smokava.
Članovi sekcije Web dizajn i Etnologija sa svojim voditeljicama Sandrom Bošnjak i Marinom Ivoš održale su radionicu. Voditeljice su provele radionicu pod nazivom “Frajla Antoš u jesenskom ruhu“. Radionica je imala nekoliko aktivnosti. Članovi sekcija Boran Bula, Viktorija Velić, Marijan Benković i Patrik Vida istražili su povijest kruha, zanimljive poslovice o kruhu te su preveli riječ kruh na nekoliko stranih jezika. Zatim su tražili zanimljivosti vezane za kruh i krušne proizvode te za Vas pripremili recept.
Najviše zanimanja pokazali su prilikom uređenja panoa sa likom frajle Antoš. Lik frajle Antoš izradili su od jesenskih plodova – oraha, lješnjaka, češera, šipka i slično. Cilj je radionice osvijestiti važnost kruha i krušnih proizvoda u svakodnevnom životu, tradiciji i hrvatskim običajima.
Cijelu manifestaciju zabilježili su učenici 3. razreda tehničar za elektroniku.
Nakon obilježavanja ove manifestacije učenici 4. razreda tehničar za elektroniku na satu predmeta Obrada slike i zvuka s profesoricom Sandrom Bošnjak uredili su fotografije i video zapise za objavu na službenoj stranici škole i društvenim mrežama.
Kratku anketu o kruhu možete popuniti uz pomoć OR koda.
Marina Ivoš, prof., Željka Venus, prof., Jelena Matišić, vjeroučiteljica i Sandra Bošnjak, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.