2020-10-16 14:22:00

Školski projekt Prošlosti, sva si nam na dlanu

Tijekom školske godine 2020./2021. učenici 3. ATT i razrednica Marina Ivoš, prof. odlučili su pokrenuti školski projekt pod nazivom Prošlosti, sva si nam na dlanu. Ovaj školski projekt usko je povezan sa njihovom budućim zanimanjem.  Međupredmetni i međusekcijski  projekt Prošlosti, sva si nam na dlanu provodi se u 3. razredu – smjer agroturistički  tehničar koji  povezuje nastavne predmete: Hrvatski jezik (Marina Ivoš, prof.), Engleski jezik (Silvija Štimac, prof.), Matematiku (Tea Šafar, prof.), Vjeronauk (Jelena Matišić, prof.) i Sat razrednika te sekcije školske zadruge „Slatina“, Etnologija – voditeljica Marina Ivoš, Slatinska kocka  - voditeljica Brigita Jurlina i Web dizajn - voditeljica Sandra Bošnjak.

Cilj projekta je zajedničkim radom (učenika, roditelja, baka i djedova i predmetnih profesora) stvoriti dvojezičnu e-knjižicu omiljenih jela iz djetinjstva. Da bi došli do dvojezične e-knjižice svaki predmetni nastavnik i voditelj sekcija školske zadruge održat će i provesti radionice s učenicima 3.att.

Projekt je započeo 13. listopada na Satu razrednika gdje su učenici sa svojom razrednicom razgovarali o hrani i  djetinjstvu.  Kroz razgovor prisjetili su se mirisa i okusa koji ih podsjećaju na minule dane kao i osoba koje su bile uz njih tijekom njihovog odrastanja.


 Za početak školskog projekta učenici, predmetni nastavnici odlučili su da to bude  mjesec listopad jer se tada obilježava i Svjetski dan hrane. Učenici su putem mrežnih stranica tražili dodatne informacije o obilježavanju Svjetskog dana hrane.

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu.

Pod sloganom “Uzgajajmo, hranimo, održimo. Zajedno” ove se 2020. godine, kao i svakog 16. listopada,  obilježava Svjetski dan hrane. Ova godina je posebna. Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom navela nas je na razmišljanje o tome što nam je zaista bitno i koje su naše najosnovnije potrebe. Ova nesigurna vremena natjerala su mnoge od nas da ponovno počnemo cijeniti nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo, a to je da svaki dan imamo hranu na stolu. Ujedinjeni narodi na današnji Svjetski dan hrane, 16. listopada, pozivaju na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim zajednicama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambena industrija ojača kako bi mogla izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život svojim radnicima. Hrana je temelj života i naših kultura i zajednica. Više o ovogodišnjem Svjetskom danu hrane pročitajte na službenim stranicama FAO-a.

Svjetski dan hrane na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini pruža mogućnost za razvoj dijaloga i unapređivanje solidarnosti. Ljudska i kulturalna domišljatost te ispravna vizija kroz međusobnu suradnju i pomaganju, uključujući doprinos FAO-a i Međunarodne zajednice, može zasigurno dovesti do napretka u osiguravanju dostatnosti hrane za sve.

Autor: Marina Ivoš, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina