2012-01-26 20:00:31
Čokoladni muffini s Nutellom
Muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest. Međutim, prvi muffini radili su se još u 10. stoljeću u Engleskoj. Bili su hrana siromašnog sloja društva, a osnovni sastojci bili su ostataci kruha i biskvita. Riječ 'muffin' dolazi od francuske riječi 'moufflet', što se odnosi na kruh, mek i podatan.
Najpopularniji su bili u 19. stoljeću kada su ih britanskim ulicama raznosili tzv. 'muffin men', uz popratni zvuk zvončića, za vrijeme popodnevnih čajanki. 1840. je dotične prodavače Act of Parliament zabranio, temeljem žalbi građana, ali zabrana nije imala prevelikog učinka.
Današnji muffini (gljivastog oblika i u papirnatom kalupčiću) su američka verzija, za razliku od britanskih koji više sliče omanjoj i debljoj palačinki, U pripremi i sastojcima muffina postoje razlike, ali svima je zajednički osnovni recept za tijesto. Mi smo za vas odabrali Čokoladne muffine s Nutellom.
Sastojci:
Tijesto za muffine:
375g glatkog brašna
pola žličica sode bikarbone
25g kakao praha
150g smeđeg šećera
125g otopljenog maslaca
2 jaja
250ml obranog mlijeka
Punjenje:
Nutella (količina po ukusu)
Čokoladna glazura:
200 g tamne cokolade
25g putera
50 g slatkog vrhnja
Priprema tijesta
U posudu pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i soda-bikarbonu.
U drugu veću posudu umiješati otopljeni maslac, mlijeko i jaja te izmiksajte sa mikserom dok se ne sjedini.
Za muffine je najbolje posebno pomiješati suhe i vlažne sastojke i onda ih oprezno spajati.
Ukoliko je smjesa pregusta dodajte još mlijeka.
Punjenje kalupa
U kalup za muffine postavite papiriće za muffine.
U svaku udubinu dodati žlicu Nutelle i gore staviti ostatak smjese.
Pecite u pećnici 30 min na temperaturi od 200 stupnjeva
Čokoladna glazura
Na pari otopite cokoladu s maslacem
kad je otopljena dodajte vrhnje i sve mjesajte dok ne dobijete lijepu glatku masu.
Ohladjene Muffine premazati zlicicom ili im samo namociti glavice u cokoladnoj kremi.
Kada muffin bude gotov ukrasite ga po želji.
Dobar tek!
|