2022-12-13 19:22:29

Radionica (Ne)Zdrava prehrana u sklopu Međupredmetnog školskog projekta Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra

Međupredmetni školski projekt  Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra provodi  se tijekom školske godine 2022./2023. u svim prvim razrednima škole. Projekt obuhvaća tri važne sastavnice ljudske prehrane, a to tu masti, šećer i sol. Nositeljice projekta su Marina Ivoš, Dinka Prenković  i Dragana Medved. Projekt  se provoditi kroz nastavne predmete Sat razrednika, Kemija i Biologija.

Ideja za projekt došla je iz potrebe jer su predmetne nastavnice zamijetile da prehrambene navike učenika nisu zdrave i da treba poraditi na tome.  Glavni je cilj projekta educirani i upoznati učenike  sa posljedicama nepravilne prehrane i štetnim unosom nezdrave hrane u organizam.

Predmetna nastavnica Marina Ivoš na Satu razrednika provela je radionicu (Ne)Zdrava prehrana. U radionici su sudjelovali učenici 1. razreda Agroturističkog tehničara. Cilj je radionice osvijestiti učenike o pravilnoj odnosno nepravilnoj prehrani koju svakodnevno konzumiramo. Radionica je ostvarena kroz dvije aktivnosti, a to su usmeni razgovor i izrada panoa. Kroz usmeni razgovor učenici su govorili o svojim prehrambenim navikama. Iznenađujući je podatak da vrlo malo učenika ima doručak prije polaska u školu. Nadalje, nitko od učenika ne nosi pripremljenu užinu od kuće nego se hrane u obližnjoj pekarnici. Svakodnevno konzumiraju pekarske proizvode kao što su krafne, sendviči, razna peciva s različitim punjenjima. Skoro da nitko od učenika ne konzumira voće za vrijeme velikog odmora ili tijekom dana. Također, uglavnom za vrijeme trajanja nastave piju gazirana i energetska pića, kao i različite sokove. Skoro da nitko ne pije običnu vodu.
 

 

 

Druga je aktivnost bila izrada panoa u grupama. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je grupa izradila pano zdrave prehrane, a druga je gruba izradila pano nezdrave prehrane. Grupe su bile mješovite.

Nakon provedene radionice zaključili su: unosom hrane određujemo našu budućnost, raznolikost i umjerenost je osnova pravilne prehrane i u cilju održavanja, unapređenja i zaštite zdravlja odabrati pravilnu prehranu.

 

 

Predmetna nastavnica Marina Ivoš


Srednja škola Marka Marulića Slatina