2023-04-03 19:46:55

Aktivnost u sklopu međupredmetnog projekta Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra

U sklopu međupredmetnog školskog projekta Prehrrambena pismenost jučer, danas, sutra učenici 1. razreda zanimanja Agroturistički tehničar sa svojom predmetnom nastavnicom Marinom Ivoš uspješno su proveli radionicu Sol u svakodnevnim prehrambenim proizvodima.

Na početku radionice predmetna nastavnica Marina Ivoš je podijelila učenike u tri skupine. Svaka skupina imala je zadatak istražiti podatke vezane za sol i nakon određenog vremena predstaviti rezultate. Cilj radionice bio je osvijestiti učenike na količinu soli koju unosimo u organizam i tzv. „skrivene soli“ koje svakodnevno konzumiramo, a da nismo svijesti njihovog djelovanja i učinka na nas.

Najviše soli unosimo u obliku tzv. „skrivenih soli“ jedući gotovu i polugotovu hranu, hraneći se u restoranima, unosom grickalica (čips, štapići, kikiriki, pistacija), kruha i pekarskih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, tvrdih sireva, sirnih namaza, kukuruznih pahuljica, gotovih umaka, senfa, majoneze , hamburgera, juha iz vrećice, polugotovih jela.

Na kraju radionice, učenici i predmetna nastavnica razgovarali su o prehrambenim navikama učenika pod odmorima i zaključili su da konzumiraju pekarske proizvode, brzu hranu lokalnih distributera i grickalice kao npr. čipsevi, kikiriki i slično. To nije dobro ali odlučili su razmisliti o smanjenju unosa navedenih prehrambenih namirnica.

 

 

Autori članka: 1. att i predmetna nastavnica

 


Srednja škola Marka Marulića Slatina