2023-05-19 20:01:00
"Moj (ne)masni recept"U sklopu međupredmetnog projekta Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra održano je interaktivno predavanje pod nazivom „Moj (ne)masni recept“ u 1. razredu zanimanja Agroturistički tehničar. Voditeljica je bila predmetna nastavnica Marina Ivoš. Na interaktivnom predavanju bavili smo se tradicionalnom i modernom kuhinjom, slasticama, (ne)zdravom hranom. Učenici su donijeli recepte najdražih jela (slatkih, slanih).
Zaključci interaktivnog predavanja su sljedeći: masti koje jedemo, svakodnevno, su izvor energije i esencijalnih masnih kiselina, a pohranjene u tjelesnom masnom tkivu služe kao izolacija. Namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže masti npr. mlijeko, meso, orašasti plodovi, žitarice i voće (avokado i masline). Prisjetili se nastavnog predmeta Kemija, ponovili nastavne sadržaje usvojene u nižim razrednima, da postoje dvije vrste masnoća, zasićene i nezasićene masti, odnosno masne kiseline. Zasićene masti nazivaju se i „nezdravim mastima“ i s njima moramo biti oprezni i konzumirati ih umjereno (npr. maslac, vrhnje, kokosovo ulje), a nezasićene masti zovemo i „zdravim mastima“ i da su uglavnom u tekućem stanju (npr. suncokretovo ulje, riblje ulje, repičino ulje, orah, badem, tuna). Međutim, važno je imati na umu da ako se jede masnija hrana u velikim količinama, bez obzira bile to zasićene ili nezasićene masti, mogu dovesti do debljanja ukoliko se ta energija, koju nam mast daje, ne potroši tjelesnom aktivnosti. I za kraj predavanja spomenuli smo pekarske proizvode koje trebamo izbjegavati u svakodnevnoj prehrani.
Autorica članka: Marina Ivoš
|