2012-11-22 22:56:58

Njoki sa špinatom

NJOKI SA ŠPINATOM

Sastojci:
1 kg brašnastog krumpira cca. 500 g mekog bijelog brašna 1 jaje 250 g mladog špinata sol, muškat   Priprema
Vrijeme pripreme:60 min
Težina: Srednje zahtjevno
Skuhati krumpir u kori. Oguliti ga i zgnječiti tako da bude bez grudica. Posoliti i dodati muškat ( po želji). Blanširati mladi špinat i sitno ga isjeckati. Ohladiti. Dodati cca. jednu šaku ovako pripremljenog špinata u krumpir. Dodati jaje i postepeno dodavajući brašno, umijesiti tijesto. Tijesto mora biti glatko i ne smije se lijepiti za prste. Otrgnuti komad tijesta i oblikovati valjak na pobrašnjenoj dasci. Rezati komadiće tijesta ( mogu biti pravilni ili nepravilni oblici). Kako bi svaki komadić dobio utore i bolje upio umak može se prevući preko ribeža ili utisnuti utore vilicom. Njoki se kuhaju u kipućoj slanoj vodi i čim isplivaju na površinu, treba ih izvaditi cjedilom. Dobar tek!

 


Srednja škola Marka Marulića Slatina