2022-05-13 11:11:08

RADIONICA – „MED“ od maslačka

Radionica izrade prehrambenih suvenira održana je u sklopu vježbi iz nastavnog predmeta „Izrada autohtonog suvenira“.
Obrađuje temu iz područja „Primjena ljekovitog bilja u izradi tradicionalnih prehrambenih proizvoda“.
Na ovoj radionici učenici su upoznati sa ljekovitim svojstvima maslačka kojeg najčešće smatramo korovskom biljkom.

Med od maslačka nije med koji proizvode pčele radilice, već je to sirup od maslačka.

Naši učenici napravili su ga ukuhavanjem cvjetova maslačka, u otopini šećera i limuna.

Dobra je zamjena za med u prehrani vegana, a koriste ga i oni alergični na tradicionalni pčelinji med, Konzistencijom, izgledom, mirisom i bojom vrlo je sličan pčelinjem medu.

Maslačak se od davnina koristi u medicini. Njegovi korijen i listovi koriste se kod liječenja problema s jetrom, dok se cvijet koristi za izradu sirupa i vina.

Sadrži vitamine A, C i K te vitamin E i u manjoj mjeri vitamine B. Zeleni mladi listovi biljke sadrži željezo, kalcij, magnezij ,kalij i vitamin C, te ih se u rano proljeće koristi kao prva svježa salata.za proljetno čišćenje organizma.

Osim toga, maslačak sadrži i antioksidanse, prije svega beta karoten, ali i polifenole.

 

 

Brigita Jurlina, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina