Skip to content

U sklopu projekta o hrani predmetna nastavnica Dinka Prenković provela je s učenicima 1. a opće gimnazije radionicu pod nazivom Određivanje količine šećera u bezalkoholnim napitcima koje konzumiraju srednjoškolci. Cilj ove radionice je osvijestiti učenike o količini šećera koji unose prilikom konzumacije različitih napitaka. Radionica je ostvarena kroz tri aktivnosti. U prvoj aktivnosti učenici su trebali sakupiti bočice napitaka koje konzumiraju tijekom dana i donijeti ih na nastavu Kemije. Druga aktivnost sastojala se od proučavanja deklaracije i pronalaska na deklaraciji koliko pojedini napitak sadrži šećera. Nakon određivanja količine šećera u pojedinom napitku učenici su i izvagali tu količinu. Dobivene podatke iskoristili su za pripremu materijala koje su koristili u trećoj aktivnosti, izradi panoa. Iznenađeni količinom šećera koji se nalazi u pojedinom napitku nakon radionice priznali su kako ne čitaju deklaraciju na ambalaži napitaka koje konzumiraju i kako će ubuduće zasigurno to činiti, ali i reducirati konzumaciju zašećerenih napitaka.

Autorica teksta: Dinka Prenković, prof.