Tijekom školske godine 2024./2025.  skupina učenika 2.b i 3.a razreda opće gimnazije  sa svojim mentoricama,  prof. Željkom Orban i prof. Ksenijom Rastijom osmislili su i realizirali Projekt građanin na temu „Hrana (nj)je mana?“ s kojim su sudjelovali na državnoj Smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u povezanosti s drugim međupredmetnim temama. Učenici koji su predstavljali projekt su: Karlo Martinović (3. a), Iva Lovčanin (3. a), Lana Fotez (3. a) i Lukas Vesel (2. b ), a učenice Anja Kosijer (3. a) i Iva Drokan (3. a) svojim su idejama i kreativnošću podržale izradu plakate za izlaganje projekta.

Aktivnosti projekta odrađene su kroz nastavne predmete Hrvatski jezik, Informatiku, Kemiju, Biologiju, Psihologiju i Tjelesnu i zdravstvenu kulturu te Satove razrednog odjela.  Realizaciji projekta doprinijele su i suradnje s gospođom Helenom  Habdijom iz EIT Food tvrtke za inovacije u hrani kojima je cilj prehrambeni sustav učiniti održivijim, zatim s  OŠ Josipa Kozaraca Slatina te poznatim restoranom i bistroom brze hrane u našem gradu.

Zamisao o izradi Projekta građanin rodila se iz razgovora s učenicima 2.a razreda opće gimnazije na Satu razrednog odjela pri obilježavanju Međunarodnog dana svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane. Učenici su tijekom rasprave i istraživanja problema predložili da bi bilo poželjno pokrenuti neke aktivnosti u školi kako bi se svi više usmjerili na održivi razvoj prehrane. Zaključili smo da bismo svi trebali veću pozornost posvetiti smanjivanju bacanja hrane u školi i svojim domaćinstvima, planiranoj kupovini hrane, iskorištavanju viška pripremljene hrane u nove obroke,  zdravoj prehrani te poremećajima prehrane koji su učestali kod mladih.  U raspravi smo se dotaknuli i evidentnog učestalog poskupljenja hrane, kao i straha od moguće nestašice u budućnosti i zaključili kako je ova problematika ozbiljna i svakako zaslužuje veću pozornost.  Osmislili smo projekt i proveli veliki broj aktivnosti kako bismo osvijestili mlade, roditelje i nastavnike o sve većem problemu hrane i naše prehrane.

Projekt je nakon predstavljanja na županijskoj predstavljen i na državnoj razini, a bit će uvršten i u Zbornik projekata 2025.

Učenici su predstavili projekt 17. svibnja 2025. pred Državnim povjerenstvom za građanski odgoj i obrazovanje u Zagrebu na Državnoj smotri projekata na kojoj su upoznali Povjerenstvo s dosadašnjim aktivnostima, svim planiranim budućim aktivnostima, te su dobili odličnu povratnu informaciju za svoj rad.

Kako se realizirala ideja, koje su aktivnosti učenika  bile potrebne kako bi zaživio projekt i što se sve planira dalje pogledajte u predstavljanju projekta na web stranici izrađenoj na Informatici pod mentorstvom prof. Ksenije Rastije.

Čestitamo učenicima na odličnom predstavljanju svoga rada i doprinosu u razvijanju svijesti o problemu bacanja hrane s jedne i gladi s druge strane, poremećajima prehrane te budućnosti hrane koja je od velike važnosti za sve nas.

Autorica: Ksenija Rastija, prof.

Skip to content