U sklopu školskog projekta „ Dani frankofonije“, a pod vodstvom profesorice Dijane Fotez, jedna od aktivnosti bila je suradnička nastava između profesorice Fotez i profesorice Ankice Đurasek, nastavnice stručnih ekonomskih i ugostiteljskih predmeta.
Budući da je Francuska domovina šampanjca i kolijevka vrhunske gastronomije, odluka je bila da se učenicima na zanimljiv i interaktivan način pokaže posluživanje šampanjca i prodajni razgovor u restoranu.
Profesorice su održale suradničku nastavu u 3. a i 3. b razredu opće gimnazije (polaznicima izborne nastave Francuskog jezika) na temu Šampanjca, kojom su prikazale učenicima ovaj izvorni francuski proizvod svjetski poznatog i zaštićenog podrijetla.
Profesorica Đurasek održala je stručno predavanje o podrijetlu i proizvodnji šampanjca, kao i o uzgoju najboljih vinskih sorti grožđa za proizvodnju šampanjca. Učenicima je prezentirala načine posluživanja šampanjca i potreban inventar za stručno posluživanje.
Također je prikazan i način prezentiranja šampanjca te pojašnjeni stručni nazivi koji se koriste u svijetu vina.
Nakon predavanja i praktične prezentacije te usvojenog vokabulara vezanog uz temu, učenici su pokazali primjenu rješavajući nastavne listiće na temu inventara u restoranu i razgovora između gosta i poslužnog osoblja na francuskom jeziku.
Kad ga pijem, vidim zvijezde. – stara je izreka koju je, prema legendi, uzviknuo Dom Perignon, otac i tvorac najpoznatijeg pjenušavog vina na svijetu. Sante!
Autorice članka: Ankica Đurasek, prof. i Dijana Fotez, prof.





