U sklopu međupredmetnog školskog projekta Hrana (ni)je mana? 11. ožujka učenicima 2. a opće gimnazije na Satu razrednika održano je online predavanje gđe Helene Habdije, voditeljice FoodEducators programa. Riječ je o programu namijenjenom osnovnim i srednjim školama koji potiče zdrave i održive prehrambene navike te karijere u agro-prehrambenom sektoru.

Inače, FoodEducators program  projekt je Smion EIT Fooda,  vodeće  europske inicijative za inovacije u hrani, posvećene kreiranju održivog i zdravog prehrambenog sustava, a poseban fokus stavlja na obrazovanje kako bi se razvila prehrambena pismenost i potaknule karijere u prehrambenoj industriji. Naša se škola pridružila ovom međunarodnom projektu početkom ove školske godine s ciljem poboljšanja sustavnog razmišljanja, povezivanja i usvajanja održivih životnih stilova i zdravih prehrambenih navika naših učenika.

Voditeljica programa gđa Helena Habdija u svom predavanju informirala je učenike o statističkim podatcima bačene hrane u Hrvatskoj, Europi i svijetu, razloge zbog kojih se hrana baca i njihovim posljedicama za okoliš, ekonomiju i društvo općenito, zatim o politikama i strategijama za rješavanje ovog problema te poduzetničkim inovacijama uz koje je moguće preusmjeriti otpade od hrane u nove, svakodnevno funkcionalne proizvode. Učenici su po završetku predavanja iznosili svoje prijedloge i načine na koje je moguće smanjiti otpad i gubitak hrane. Sljedeća aktivnost koju će provesti voditeljica bit će radionica u travnju.

Autorica teksta: Željka Orban, prof.

Skip to content