U povodu Svjetskog dana hrane (16. listopada) u našoj je školi održana zanimljiva i poučna radionica o E-brojevima, dodacima prehrani koje svakodnevno nalazimo na deklaracijama proizvoda.  Radionicu je na Satu razrednika 3. a opće gimnazije  31. listopada 2025. održala Dinka Prenković, prof. biologije i kemije, a njezin je  cilj bio  potaknuti učenike na razmišljanje o tome što zapravo jedemo i koliko pozornosti posvećujemo sastavu hrane koju kupujemo.

Nakon uvodnog predavanja o značenju različitih E-brojeva i saznanja koji su prirodni, a koji umjetni te da nisu svi E-brojevi štetni, učenici su u skupinama  analizirali deklaracije stvarnih prehrambenih proizvoda (različitih vrsta tortilja i popularnih „nudli“) te predstavili svoje zaključke. S obzirom na to da u nekim proizvodima prevladavaju E-brojevi štetni za zdravlje, zaključak je da ih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Radionica je bila vrlo uspješna, a učenici su naučili kako postati odgovorniji potrošači i pažljivije birati hranu koju svakodnevno jedu.

Autorica teksta: Željka Orban, prof.

Skip to content