U povodu Svjetskog dana hrane (16. listopada) u našoj je školi održana zanimljiva i poučna radionica o E-brojevima, dodacima prehrani koje svakodnevno nalazimo na deklaracijama proizvoda. Radionicu je na Satu razrednika 3. a opće gimnazije 31. listopada 2025. održala Dinka Prenković, prof. biologije i kemije, a njezin je cilj bio potaknuti učenike na razmišljanje o tome što zapravo jedemo i koliko pozornosti posvećujemo sastavu hrane koju kupujemo.
Nakon uvodnog predavanja o značenju različitih E-brojeva i saznanja koji su prirodni, a koji umjetni te da nisu svi E-brojevi štetni, učenici su u skupinama analizirali deklaracije stvarnih prehrambenih proizvoda (različitih vrsta tortilja i popularnih „nudli“) te predstavili svoje zaključke. S obzirom na to da u nekim proizvodima prevladavaju E-brojevi štetni za zdravlje, zaključak je da ih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.
Radionica je bila vrlo uspješna, a učenici su naučili kako postati odgovorniji potrošači i pažljivije birati hranu koju svakodnevno jedu.
Autorica teksta: Željka Orban, prof.










