U sklopu projekta Hrana (ni)je mana? učenice 2. i 3. razreda opće gimnazije (Iva Kokorić, Klara i Sara Šantak) sudjelovale su u 10. “Bošporijadi”, sada već tradicionalnom natjecanju u pripremi bošpora, održanom u Sopju 2. svibnja.
Riječ je o tradicionalnom slavonskom, „sirotinjskom“ obroku, koji se svojedobno pripremao na širem slatinskom području, točnije u selu Sopju. Glavni su sastojci ovog jušnog jela brašno, voda i mljevena slatka paprika, čijim sjedinjavanjem nastaje tzv. zaprška u koju se naknadno dodaju kuhana rajčica, iz domaće zimnice i, prema želji, voda. Bošporu posebnu aromu mogu dati domaće suhe kobasice, ali i neko drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra ili slanina. Iako naoko jednostavan, zahtijeva vješto kuhanje i, uz energično miješanje, pažljivo doziranje sastojaka kako bi se dobio pravi omjer okusa i gustoće.

Naše učenice, inače rođene Sopjanke, po prvi put su se okušale u natjecanju s ostatkom ekipe i odnijele pobjednički status, čime su dokazale kako je budućnost tradicionalnih jela našega kraja neupitna.
O održanoj manifestaciji i pripremanju bošpora izradile su video.
Autorica teksta: Željka Orban, prof.