![Logo-zadruge-novi](https://ss-mmarulica-slatina.skole.hr/wp-content/uploads/sites/1630/2025/01/Logo-zadruge-novi.jpg)
![IMG_9987](https://ss-mmarulica-slatina.skole.hr/wp-content/uploads/sites/1630/2025/01/IMG_9987.jpg)
Adventska prodaja radova učenika učeničke zadruge
Posljednjeg tjedna adventa učenička zadruga je u holu škole organizirala prigodnu prodaju proizvoda zadruge nastalih tokom godine. Na prodajnom stolu mogle su se naći praline, džemovi, sok od rajčice, zimnica, breskvice, likerska vina. Učenici članovi zadruge , zajedno sa svojim voditeljima u sekcijama profesorima Željkom Venus, Alenom Đurasekom i Jasnom Asić uspješno su izvršili prodaju i svima zaželjeli uspješnu novu godinu.
![20241203_104104](https://ss-mmarulica-slatina.skole.hr/wp-content/uploads/sites/1630/2025/01/20241203_104104.jpg)
Priprema novih pralina
Učenici učeničke zadruge i njihova voditeljica prof. Jasna Asić, kroz prosinac 2024. godine, pokušali su kreirati seriju novih pralina. Odlučili su se za korištenje voćne vrste koja nije često prisutna u našem kraju, a može se reći i u cijeloj državi, kažemo da se radi o zaboravljenom voću – dunji. Plod dunje je izuzetno aromatičan, teško se može konzumirati direktno, ali poznate su brojne prerađevine sok, vino, rakija, likeri, kompot i naš sir od dunje. Sir od dunje predstavlja prerađevinu koja nastaje ukuhavanjem samljevene kožice i usplođa dunje. Pri tome dobijemo prirodnu želatinoznu masu, od koje radimo kockice želea čiju površinu tretiramo šećerom ili čokoladom. Tako su nam nastale nove praline s prirodnim pektinima. U slast!
![20241203_092548](https://ss-mmarulica-slatina.skole.hr/wp-content/uploads/sites/1630/2025/01/20241203_092548.jpg)
Priprema džema Othello
U sklopu školskog projekta Džem Othello, učeničke zadruge, kroz prosinac 2024.godine održane su radionice spravljanja džema. Pod vodstvom prof. Jasne Asić i učenika ,članova školske zadruge četvrte godine obrazovanja spremljen je vrlo ukusan džem specifičnih aromatičnih svojstava.
Naš kraj je još uvijek poznat po uzgoju direktno rodnih hibrida vinove loze koji su specifični aromatikom i kemijskim sastavom koji obiluje mineralima, vitaminima i polifenolnim spojevima. Učenici u poljoprivrednim programima trude se detektirati mjesta gdje takve loze postoje, razmnožavaju ih, kako bi ih trajno sačuvali u krugu dvorišta škole i omogućili da taj materijal bude sačuvan i spreman za upotrebu.