preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Novosti

UČENICI SREDNJE ŠKOLE MARKA MARULIĆA SLATINA SUDJELOVALI U PROJEKTU INTERNATIONAL VILLAGE

Autor: Sanja Špoljarić, 9. 7. 2018.

Učenici prvog i drugog razreda opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića Slatina u pratnji profesorice engleskog jezika, Sanje Špoljarić, zadnji su tjedan lipnja proveli u slovačkim Tatrama u jezičnom kampu projekta International Village koji deset godina okuplja učenike iz čitave Europe, ali i svijeta. Ove su godine u tjednu u kojemu su sudjelovali učenici iz Slatine u kampu boravili i učenici iz Litve, Latvije, Rumunjske i Bugarske te su kroz razne aktivnosti i druženje stekli međunarodna poznanstva, saznali puno toga o zemljama sudionicama, a uz sve to usavršavali engleski jezik jer su se sve aktivnosti odvijale na engleskom jeziku.

Ovaj projekt jedinstven je u Europi i okuplja učenike od 14 do 17 godina s ciljem stvaranja poznanstava s vršnjacima iz cijeloga svijeta, upoznavanja raznih kultura i razvijanja tolerancije. Projekt se provodi na način da se učenici na sedam dana smještaju u kamp u kojemu se provodi niz radionica koje uključuju upoznavanje sa zemljama Europske unije, jezične radionice, kreativne radionice, razne sportove i sl. Sve aktivnosti provodili su izvorni govornici iz SAD-a, Irske i Australije koji su bili vrlo kreativni i pozitivni, a učenicima jako zanimljivi. Učenici su bili smješteni u dvokrevetne i trokrevetne sobe po principu zastupljenosti raznih nacionalnosti, tj. učenici iz Hrvatske bili su smješteni isključivo s učenicima iz drugih zemalja kako bi koristili engleski jezik cijelo vrijeme. Slatinski su gimnazijalci pokazali zavidno znanje engleskog jezika te su kroz razne aktivnosti na dostojan način predstavili zemlju, grad i školu iz koje dolaze kroz prezentaciju i hranu karakterističnu za ovo podneblje. Hranu poput kulena, ajvara i tradicionalnih kolača koju su učenici prezentirali donirali su slatinski poduzetnici pa je Hrvatska bila pravi hit među američkim i australskim sudionicima projekta.

Neke od aktivnosti kojima su učenici prisustvovali bile su kviz poznavanja kulture zemalja Europske unije, glazbeni kviz, radionice učenja engleskog jezika i drugih europskih jezika, razni sportovi i kreativne radionice. Svaka je večer bila predviđena za druženje uz disco, filmsku večer ili logorsku vatru, a budući da slike govore više od riječi u galeriji se nalaze najzanimljivije.

 

 

Profesorica Sanja Špoljarić i učenici se zahvaljuju svima koji su olakšali financijski teret ovoga putovanja. Zahvaljujemo Gradu Slatini, općini Sopje, Agroduhanu, Osoje transu i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji putovanja. Učenici koji su sudjelovali su učenici prvog i drugog razreda gimnazije Srednje škole Marka Marulića Slatina i to su: Arijan Memedi, Jelena Borovčak, Helena Gerenčir, Ena Jadek, Dora Kokorić, Luka Škiljić, Ivor Miklošević, Karla Benija, Mislav Matišić, Robert Orlić, Vlatka Pačarić, Domagoj Poje, Sonja Prebeg i Sara Živko. Koliko su učenici bili zadovoljni realizacijom ovoga putovanja govori činjenica da su već počeli planirati sudjelovanje u istom projektu i sljedeće godine. U nastavku pročitajte dojmove učenika.

 

HELENA GERENČIR

Kada smo tek stigli u slovački grad Staru Lubovnu, upozorili su nas kako će  nam to biti jedan od najboljih tjedana u životu. Nitko u to nije vjerovao i mislili smo da preuveličavaju,  ali ubrzo smo se razuvjerili. Osobno sam očekivala da ćemo sjediti u učionici  i da će nam profesori objašnjavati gramatiku,  a doživjela sam potpunu suprotnost.  Jako mi se svidio taj alternativni način učenja jer je cijeli dan bio ispunjen različitim  aktivnostima uz koje smo se zabavljali, ali i učili.  Kamp mi je promijenio život u smislu da sam se oslobodila od straha pričanja  engleskog jezika u javnosti,  upoznala sam nove ljude i drugačije kulture i smatram da sam se oslobodila predrasuda prema drugim nacionalnostima. Zahvalna sam profesorima u kampu koji su svakog dana bili pozitivni, dobre volje i nikoga nisu osuđivati  ili podcjenjivali bez obzira na razinu znanja jezika, a posebno profesorici Špoljarić koja nam je omogućila ovo putovanje. Nadam se da ću i sljedeće godine moći ići u kamp jer je ovo bilo jedno od najboljih iskustava i nadam se da ću  ponovno sresti prijatelje koje sam stekla u kampu.

 

IVOR MIKLOŠEVIĆ

At first I didn't know what to expect from this trip but I wanted to go because I love meeting people from other countries. The trip itself was very boring for me as it was very long, about 14 hours, but it was all worth it. There we met so many great people from 4 different countries. There was a group from Latvia, Lithuania, Bulgaria, Romania and Croatia. My roommate was from Lithuania and was very sociable and interesting, but the most important part was that he knew English as some students didn't speak English very well.

Super teachers where so cool and funny, they knew how to have fun while doing serious activities. The activities where fun and interesting as well and I never felt like I was bored. The weather didn't serve us well because we weren't able to do any outside activities except on Friday when we played football and basketball. The trips were interesting as well, Warsaw was great because it is an old city with interesting  history and very cool architecture. Friday night we had a campfire with super teachers and our teacher Sanja and it was a fun experience. Thanks to this experience I met a lot of interesting people and made a lot of contacts. I hope that we will be able to go there next year, too.

 

DORA KOKORIĆ

Kad sam prvi put čula za International village bila sam super uzbuđena i odmah sam znala da želim ići, ali kako se datum polaska približavao meni se sve manje išlo. Sad iskreno mogu reći da je to bio jedan od najboljih tjedana u mom životu. Ne samo da sam našla hrpu novih prijatelja i super se provela, nego sam naučila i hrpu novih stvari koje baš mjenjaju moj pogled na svijet. Definitivno kamp preporučujem svima jer ono što se tamo nauči, ne može se naučiti nigdje drugdje i odmah mogu reći da sljedeće godine opet idem tamo.

For me, International Village was the best thing ever. It changed my life in so many ways. I found so many new friends and learned so many new things. Teachers there were amazing and I will never forget them. Honestly, I can't wait  to go back there next year and have one more amazing weekend. Also, my roommate was the best!

 

DOMAGOJ POJE

Kada sam čuo za International Village  bio sam uzbuđen i zainteresiran  za projekt, no kako su dani prolazili meni se uzbuđenje smanjilo, te mi se nije išlo, mislio sam da će biti glupo, no zapravo je bilo odlično. Upoznao sam nove prijatelje, zbližio se s već postojećim prijateljima, naučio puno stvari o drugim državama koje su sudjelovale u projektu, te povećao znanje engleskog jezika. Zasigurno mogu reći da je to bio najbolji tjedan moga života. Preporučujem svima International Village. Zasigurno idem i slijedeće godine.

 

KARLA BENIJA

With all the complicatons before the trip I was over it and I did not want to go. I am so happy that in the end I went and I was so wrong about everything it was going to be. It was fun and it was not boring, not even one second and for all of that we can thank our teacher Sanja Špoljarić who organized the whole trip and the super teachers at the camp who made every step of the way more incredible and I am so happy I got to meet them and bond as much as I could. I can't wait for next year!
Susjedne škole
Osnovne škole: Srednje škole:
OŠ Eugena Kumičića OŠ Josipa Kozarca Industrijsko-obrtnička škola

Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Učenici 2. razreda tehničar za elektroniku na Satu razrednika s razrednicom Dubravkom Ištvanfi obilježili su Međunarodni dan djeteta. Na satu su raspravljali o odnosu prava i odgovornosti, a primjere kako se prava vežu uz odgovornosti istaknuli su na panou.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju