preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 


Aktivnosti u knjižnici

Sve aktivnosti koje su vezane za školsku knjižnicu tijekom školske godine provode se prema Godišnjem planu i programu školske knjižnice.


Vijesti....

Nagrađeni učenici IV. ekonomije

Autor: Damir Balković, 1. 11. 2018. 13:46

Učenici IV. ekonomije su tijekom prošle školske godine bili najčešći posjetitelji naše školske knjižnice i u njoj su, uvjerljivo, posudili najviše knjiga. Ravnatelj Škole i knjižničar odlučili su ih stoga nagraditi jednom filmskom predstavom u Art dvorani kina Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Budući da su učenici izrazili želju da bi pogledali neku komediju, u dogovoru s ravnateljicom Pučkog učilišta prof. Danijelom Fabric Fabijanac, odlučili smo da to bude turska komedija „Gazda želi sretan kraj“.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Željka Orban, 1. 11. 2018. 13:38

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana (od 15. listopada do 15. studenoga) nastoji govoriti o knjizi, promicati čitanje i na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Europska komisija ovu je godinu proglasila Europskom godinom kulturne baštine – glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

 [više]

Međunarodni mjesec školskih knjižnica – Mjesec hrvatske knjige

Autor: Damir Balković, 22. 10. 2018. 19:39

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Školski knjižničari diljem svijeta odabiru različite aktivnosti kojima ga slave. Tradicija slavljenja započela je još 1999. godine kada se zadnji ponedjeljak u listopadu obilježavao kao Svjetski dan školskih knjižnica.

 [više]

„Čitanjem do zvijezda“ – prijava

Autor: Damir Balković, 11. 9. 2018. 21:12

Poštovani učenici, dragi korisnici školske knjižnice!
Pod pokroviteljstvom udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara, na nivou SREDNJIH ŠKOLA RH i šire, provodi se projekt Kviz za poticanje čitanja i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda za srednje škole" 2018./ 2019.

 [više]

Radionica "Igramo se s pjesnikom"

Autor: Damir Balković, 4. 4. 2018. 18:29

Cijenjeni korisnici!

Priopćujem vam da će se u petak, 6. travnja 2018., s početkom u 9,00 sati održati u našoj knjižnici radionica "Igramo se s pjesnikom". Svi vi koji volite poeziju, dođite, a vi kojima je ona manje draga, odvojite svoje slobodno vrijeme dobro ste došli, a vidjet ćete da ćete ju zavoljeti.

Radujem se susretu s vama.
Vaš knjižničar

 [više]

NOĆ KNJIGE 2018. – Nagradni natječaj „UBACI KNJIGU U VREMENSKI STROJ!“

Autor: Damir Balković, 23. 3. 2018. 21:42

Hrvatska udruga školskih knjižničara partner je u organizaciji ovogodišnje manifestacije Noć knjige. Rezultat je to namjere organizatora da ovogodišnjim izdanjem ove poznate manifestacije skrene naročitu pozornost javnosti na ulogu i značaj školskih knjižnica u razvoju čitalačkih navika. Jedna od aktivnosti Noći knjige 2018. godine je i natječaj za likovne radove s temom “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”.
Svi zainteresirani učenici neka se jave knjižnjičaru.

 [više]

Svjetski dan poezije

Autor: Damir Balković, 23. 3. 2018. 21:20

21. ožujka 2018. godine obilježili smo Svjetski dan poezije u našoj knjižnici. Taj se dan slavi već 19 godina  diljem svijeta.
Poeziju je ponekad teško definirati. Ona je umjetnički žanr, označava lijepu književnost i žanr u cjelini, ali ona je i konkretni izraz ljudskoga duha u umjetnički osjećajnom i ritmičkom jeziku. Djeluje na čovjekovu svijest i osjećaje, sadržavajući u sebi trenutke estetskoga doživljavanja, pouke i spoznaje.

 [više]

U dvoje je ljepše, zar ne?

Autor: Damir Balković, Valerija Ivanac Jelenčić, Sanja Špoljarić, 15. 2. 2018. 19:44


U povodu Valentinova, 14. veljače 2018. naša je škola pripremila prigodni program kojim smo proslavili Dan zaljubljenih. Pod motom „U dvoje je ljepše, zar ne?“ program je organiziran u suradnji školskoga knjižničara Damira Balkovića s nastavnicama Engleskoga i Hrvatskoga jezika – Sanjom Špoljarić i Valerijom Ivanac-Jelenčić.

 [više]

Dan jabuka u školskoj knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, 30. 10. 2017. 20:41

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige održana je u školskoj knjižnici još jedna zanimljiva aktivnost. Obilježen je Svjetski dan jabuka. Nazočili su učenici 1. razreda agroturistički tehničar i agrotehničar te 2. razreda agroturistički tehničar i poljoprivredni tehničar sa svojim profesoricama Željkom Venus, Dubravkom Ištvanfi i Sandrom Bošnjak.

 [više]

Čitanjem do zvijezda SŠ 2017./2018.

Autor: Sandra Bošnjak, 19. 9. 2017. 23:21

Kviz znanja i kreativnosti 
„ČITANJEM DO ZVIJEZDA“ ZA SREDNJE  ŠKOLE
školska godina 2017./ 2018.

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela:

  1. kviza znanja
  2. prezentacije multimedijskog uratka
 [više]

Predstavljanje zbirke pjesama "Srce u tinti"

Autor: Damir Balković, Sandra Bošnjak, 23. 3. 2017. 12:25


Na svjetski dan poezije, 21. ožujka 2017. godine, u školskoj knjižnici održano je predstavljanje zbirke pjesama "Srce u tinti" profesorice Svjetlane Carić.

 [više]

Radujte se narodi - Božić u knjižnici Srednje škole Marka Marulića

Autor: Damir Balković, Silvija Štimac, 21. 12. 2016. 19:21

U školskoj knjižnici Srednje škole Marka Marulića Slatina održan je 20. 12. 2016. prigodni program Božić u knjižnici pod nazivom „Radujte se narodi“. Program je pripremio i osmislio knjižničar Damir Balković. Stihove su čitali učenici Helena Kraljik, Marinela Sekić, Ana Marija Rakoš, Juraj Sertić, Martina Jukić i Ivor Miklošević.

 [više]

NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI na temu ŠTO MI ZNAČI KNJIŽNICA

Autor: Damir Balković, 30. 9. 2016. 21:34

Hrvatsko knjižničarsko društvo pokreće natječaj za NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI na temu ŠTO MI ZNAČI KNJIŽNICA.

Natječaj je otvoren od 1. listopada do 25. listopada 2016. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti u razmatranje.

KAKO SE PRIJAVITI?

  1. Fotografiju treba objaviti na Facebook stranici HKD-a, odnosno događanju: Dan hrvatskih knjižnica (poveznica).
  2. Uz fotografiju obavezno dodati: hashtag: #danhrvatskihknjižnica2016 i označiti (tagirati) knjižnicu u kojoj je fotografija slikana.
 [više]

Igrokaz „Isus u snack-baru“ - prijava

Autor: Sandra Bošnjak, 23. 9. 2016. 20:58

Dragi učenici!

Obavještavam vas da ćemo ove godine za proslavu Božića pripremati igrokaz „Isus u snack-baru“.
Budući da je igrokaz malo duži i da ima devetnaest uloga (7 ženskih i 12 muških), molim sve zainteresirane glumce (učenike/učenice) da se što prije jave u knjižnicu kako bismo proveli audiciju i krenuli s uvježbavanjem.

Vaš knjižničar

 [više]

Čitanjem do zvijezda 2016./2017.

Autor: Damir Balković, 19. 9. 2016. 16:06

Cijenjene korisnice, poštovani korisnici!

Na početku smo još jedne sezone kviza u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za učenike srednjih škola.
Prošle smo godine u tom natjecanju postigli izvanredne rezultate. Naša je učenica Sunčica Lovrić osvojila prvo mjesto na državnoj razini u izradi multimedijskog uratka, a Marinela Sekić je sudjeloval na državnom natjecanju u kvizu znanja..
Potaknuti prošlogodišnjim rezultatima vjerujem da ćemo se i ove godine odazvati pozivu Hrvatske mreže školskih knjižničara i uključiti se u ovaj zanimljivi kviz, stoga vas pozivam da se što prije prijavite knjižničaru.

 [više]

Predstavljena knjiga „Božje je ime Milosrđe“

Autor: Damir Balković, 9. 3. 2016. 19:39

U našoj je knjižnici, u ponedjeljak, 7. 3. 2016. predstavljena knjiga Pape Franje „Božje je ime Milosrđe“. Riječ je o knjizi, koja je, zapravo razgovor Pape Franje s novinarom, poznatim vatikanistom, Andreom Torniellijem. Knjigu je izdao splitski Verbum u Biblioteci Posebna izdanja. Knjiga na poseban način predstavlja Papin pontifikat i daje osobit pečat Godini milosrđa koju je Papa Franjo proglasio.

 [više]

BOŽIĆ U KNJIŽNICI

Autor: Damir Balković, 16. 12. 2015. 20:52

U utorak, 15. 12. 2015. održana je već tradicionalna priredba u knjižnici Srednje škole Marka Marulića Slatina „Božić u knjižnici“. Priredbu je osmislio školski knjižničar prof. Damir Balković. U programu su sudjelovali učenici prvog a razreda opće gimnazije Benjamin Hankić, Marinela Sekić, Lucija Radić, Anamarija Rakoš i Aleksandra Carević. Oni su izveli igrokaz „Tri kralja“.

 [više]

Sat poezije Dragutina Tadijanovića

Autor: Damir Balković, Valerija Ivanac Jelenčić, 6. 11. 2015. 12:49

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenoga. Tim povodom u našoj se školi organiziraju prigodna događanja u suradnji školskoga knjižničara i Aktiva Hrvatskoga jezika.

 [više]

Dani kruha, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Dan jabuka u školskoj knjižnici

Autor: Jasna Asić, Damir Balković, 23. 10. 2015. 20:19

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige održana je u školskoj knjižnici Srednje škole Marka Marulića jedna zanimljiva aktivnost. Obilježeni su Dani kruha, Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dan jabuka. Nazočili su učenici I. razreda elektrotehničara, dio drugog razreda elektrotehničara, drugi razred agroturističkih tehničara te drugi razred poljoprivrednih tehničara sa svojim nastavnicima. Na stolovima su bili izlošci koje je naša školska zadruga izlagala na manifestaciji Jesen i dani kruha koja je održana na gradskoj tržnici.

 [više]

Čitanjem do zvijezda 2015./2016.

Autor: Damir Balković, 13. 10. 2015. 20:04

Cijenjene korisnice, poštovani korisnici!
Na početku smo još jedne sezone kviza u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za učenike srednjih škola.
Prošle se godine u to natjecanje uključila i naša škola i, slobodno mogu reći, naši su učenici postigli izvanredne rezultate, petero učenika plasiralo se na državno natjecanje.
Potaknuti prošlogodišnjim rezultatima vjerujem da ćemo se i ove godine odazvati pozivu Hrvatske mreže školskih knjižničara i uključiti se u ovaj zanimljivi kviz.

 [više]

Božić u knjižnici - igrokaz s pjevanjem „Nebeski gosti“

Autor: Sandra Bošnjak, 19. 12. 2014. 21:59

U četvrtak, 18. prosinca 2014. godine održano je predbožićno druženje u školskoj knjižnici. U igrokazu s pjevanjem ”Nebeski gosti” sudjelovali su učenici iz I.b i IV.c razreda gimnazije, a glazbeni dio igrokaza izvele su profesorica Željka Balković i učenica Eva Balković. Igrokaz je osmislio školski knjižnjičar Damir Balković.

 [više]

Najuspješniji "Maruli" dobili nagrade

Autor: Sandra Bošnjak, 6. 6. 2014. 20:37

U organizaciji Damira Balkovića u napoj knjižnici  održana je večer poezije i glazbe ”Srebrn plašt će pasti dalekom cestom kud te srce vodi!” u povodu 115. obljetnice rođenja Gustava Krkleca. Tom prigodom učenici su čitali poeziju, te izveli glazbene točke.

 [više]

Svjetski dan poezije

Autor: Damir Balković, 22. 3. 2014. 13:25

UNESCO je proglasio Svjetski dan poezije 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkom nastojanjima.

 [više]

Matošu u spomen

Autor: Damir Balković, 17. 3. 2014. 13:46

Gotovo u cijeloj Hrvatskoj obilježava se danas sjećanje na Antuna Gustava Matoša, velikog hrvatskog pjesnika, novelista, putopisca, kritičara, polemičara i feljtonista. Matoš je umro na današnji dan prije sto godina u 41. godini života od raka grla. Možemo slobodno reći - prerano.

 [više]

Valentinovo u knjižnici

Autor: Damir Balković, 14. 2. 2014. 18:57

Ljubav je jedan od najvažnijih osjećaja u životu. Svaka je ljubav, svaka veza, svaki brak veza za sebe. U našoj je knjižnici održana 13. veljače večer ljubavne poezije i glazbe pod nazivom „Ja ljubim“. Upoznali smo jedanaest različitih priča koje su nam ispričale svojim stihovima neke hrvatske i svjetske pjesnikinje.

 [više]

Božić u knjižnici

Autor: Damir Balković, 13. 12. 2013. 20:32

Što? – igrokaz „Isus u našem mjestu“
Kada? – u utorak, 17. prosinca 2013. u 19,00 sati
Gdje? – hol Srednje škole Marka Marulića Slatina
Pridružite se našoj proslavi Božića, radujemo se vašem dolasku.
Izvođači

 [više]

Obilježena 100. obljetnica rođenja Alberta Camusa

Autor: Damir Balković, Željka Orban, 7. 11. 2013. 19:08

U organizaciji knjižnjičara Damira Balkovića i profesorice Željke Orban održana je večer posvećena 100. obljetnici rođenja književnika i filozofa Alberta Camusa. Na književnoj večeri u školskoj knjižnici sudjelovali su učenici četvrtih razreda Opće gimnazije. Učenici su svoje eseje o romanu Stranac čitali učenicima 3 B razreda gimnazije.

 [više]

Večer poezije i glazbe ”Jesenske slike”

Autor: Sandra Bošnjak, 27. 10. 2013. 13:12

U četvrtak, 24. listopada 2013. u našoj knjižnici održana je večer poezije i glazbe pod nazivom ”Jesenske slike” na kojoj su sudjelovali učenici 2. a razreda opće gimnazije. Druženje uz poeziju organizirali su školski knjižničar Damir Balković i profesorica hrvatskog jezika Valerija Ivanac Jelenčić, a glazbenu notu događaju dali su učenici Ivan Nekić, Mateo Kuzmić i Martina Drokan.

 [više]

Dan jabuka u školskoj knjižnici

Autor: Damir Balković, 22. 10. 2013. 15:04

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige održana je u školskoj knjižnici Srednje škole Marka Marulića još jedna zanimljiva aktivnost. Obilježen je Svjetski dan jabuka. Nazočili su učenici I. razreda elektrotehničara te I. i II. razreda agroturističkih tehničara sa svojim razrednicima.

 [više]

Poezija na 17 europskih jezika

Autor: Petar Žarković, 28. 9. 2013. 13:02

Europski dan jezika obilježen je u knjižnici Srednje škole Marka Marulića Slatina zanimljivim predstavljanjem poezije na izvornim jezicima.
U programu koji su pripremili članovi školskog Stručnog vijeća nastavnika stranih jezika sudjelovali su učenici i njihovi profesori čitanjem mahom poetskih tekstova na čak 17 jezika.

 [više]

Najknjižničar

Autor: Sandra Bošnjak, 21. 5. 2013. 22:45

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja na godišnjoj skupštini u Čazmi dodjelilo je priznanja za najknjižničara. Priznanje je to za dugogodišnji i uspješan rad u knjižničarstvu od strane struke te se u knjižničarskim krugovima veoma cijeni. U petak naš knjižničar Damir Balković dobio je titulu Najknjižničara. Čestitamo na uspjehu!

 [više]

U školskoj knjižnici obilježen Međunarodni dan obitelji

Autor: Damir Balković, 15. 5. 2012. 19:42

Obitelj je prva i najvažnija životna škola u kojoj dijete stječe prva znanja, vještine, umijeća i navike. Ona je temeljna i promjenjiva društvena skupina.
Na obitelji leži velika odgovornost jer je ona nezamjenjiva čak i onda kada su u njoj loši odnosi. Obitelj je izuzetno moćna i jedna je od najsnažnijih odgojnih sredina. Dijete razvija u obitelji svoju osobnost te ona ima na njega sudbinski utjecaj. Što je djetetova dob manja, to je roditeljski utjecaj veći.

 [više]

Hod kroz Korizmu

Autor: Sandra Bošnjak, Damir Balković, 9. 3. 2012. 21:00

Nakon druge korizmene nedjelje održao je vjeroučitelj Dario Vrbaslija s učenicima III. C gimnazije sat u školskoj knjižnici. Knjižničar je pripremio tekst fra Miroslava Bustruca "Hod kroz Korizmu" koji je pročitao učenik Mihovil Gazda. Uslijedio je razgovor o tekstu. Zanimljivo je bilo čuti razmišljanja učenika, vjeroučitelja i knjižničara o korizmi, kako je doživljavamo, vjerujemo li, zašto se odričemo nekih stvari i što nam valja činiti.

 [više]

Korizma u knjižnici

Autor: Damir Balković, Sandra Bošnjak, 2. 3. 2012. 20:38

Suradnja vjeroučitelja i školskog knjižničara nastavljena je i u vrijeme Korizme. Svaki će tjedan vjeroučitelj održati jedan nastavni sat u školskoj knjižnici.
Svima je poznato da Korizma započinje Pepelnicom ili Čistom srijedom. Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom, koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti.

 [više]

Valentinovo u knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, Damir Balković, 15. 2. 2012. 13:41

Čitati o ljubavi je izazov, bar tako kažu. Međutim, to očito nije točno, jer na večer ljubavne poezije "Pričaj mi o ljubavi", koja je trebala biti u ponedjeljak 13. veljače, NITKO nije došao, osim samog organizatora – knjižničara. Uzroke nedolaska nećemo tražiti, „svatko zna svoje“, kaže naš narod.

 [više]

Pričaj mi o ljubavi

Autor: Sandra Bošnjak, 6. 2. 2012. 17:06

MySpaceAnimations.com

 [više]

Dragi moji knjigoljupci!

Autor: Damir Balković, 4. 1. 2012. 19:53

Znam da uživate na praznicima i da vam je lijepo kod kuće, ali mislim da biste mogli malo navratiti i do svoje školske knjižnice. Naime, u utorak, 10. siječnja 2012. godine s početkom u 10,00 sati bit će u knjižnici radionica „Čitajmo Cesarića“ koju organiziram povodom 110 obljetnice rođenja našeg istaknutog pjesnika. Vjerujem da će biti zanimljivo i da ćete moći nešto naučiti. Podsjećam vas da je 10. siječnja i Svjetski dan smijeha te ćemo i to ukomponirati u radionicu. Dođite, ponesite otvoreno srce za suradnju i osmijeh na licu.

Vaš knjižničar

 [više]

Čestitka

Autor: Damir Balković, 23. 12. 2011. 21:00

Cijenjeni korisnici, drage kolegice, poštovani kolege!

Svima vama koji promičete duhovnost zajedništva i nastojite svijet izgraditi prema vrednotama Kristova utjelovljenja,koji se trudite donijeti božićnu blagovijest svim ljudima dobre volje, od srca čestitam i želim sretan i blagoslovljen Božić.

Nova godina, s darovima koje donosi, neka vas obdari mirom, boljim životnim uvjetima te duhovnim i tjelesnim zdravljem.

Vaš knjižničar:
Damir Balković, prof.

 [više]

Božić u knjižnici

Autor: Damir Balković, Sandra Bošnjak, 23. 12. 2011. 20:23

U četvrtak, 22. prosinca 2011. godine, pripremili su u našoj knjižnici učenici prvih razreda uz pomoć vjeroučitelja i knjižničara poetsko- glazbeni program i predbožićno druženje „Pozdrav Božiću“. Iako knjižnica nije bila dupkom puna, bilo je u publici i mama i baka, profesora, umirovljenih djelatnika, vjeroučitelja, učenika i svi su oni bili oduševljeni pripremljenim programom.

 [više]

Četvrta nedjelja došašća

Autor: Damir Balković, 20. 12. 2011. 20:03

Evo nas pred posljednjom nedjeljom došašća kada palimo četvrtu svijeću koja simbolizira temelj kršćanstva: ljubav. Nedjeljna čitanja govore o čežnji i vjernosti. Marija Djevica se u potpunosti predala Bogu i u čežnji čeka rađanje djeteta – Isusa Krista – Spasitelja našega. Isus Krist je Emanuel – S nama Bog! U došašću se kršćani prisjećaju Bogočovjekove zaljubljenosti, njegove ljubavi koja se sada, u ovom našem vremenu želi ponovo obnoviti, oživjeti i doživjeti. Sada je čovjek pozvan da se strastveno zaljubi u Boga da počne prepoznavati njegove „znakove“ i djela povijesti i da ga čeka s ushićenjem. Adventska zaljubljenost u Božiću pretvara se u ljubav prema čovjeku i čovjeka prema Bogu. Prava ljubav postaje stvarna, odgovorna i obvezujuća.

 [više]

Treća nedjelja došašća

Autor: Damir Balković, 14. 12. 2011. 11:57

U nedjelju je upaljena, po našim crkvama, treća adventska svijeća.
Učenici 1. razreda ekonomske škole učinili su to danas na satu vjeronauka.
Treća nedjelja došašća stavlja pred nas svjedočanstvo Ivana Krstitelja koji jasno daje do znanja da je samo sluga Isusu Kristu u njegov navjestitelj. Prigoda je da i sebe stavimao pred ispit savjesti, ali i pred ispit zrelosti naše vjere.

 [više]

Druga nedjelja došašća

Autor: Damir Balković, 6. 12. 2011. 19:25

U utorak, 06. prosinca 2011., na blagdan svetog Nikole učenici II. A gimnazije imali su nastavu vjeronauka u školskoj knjižnici. Sat je započeo molitvom da bi potom učenik Zvonimir Jauk upalio drugu adventsku svijeću.
Dvije upaljene svijeće u adventskom vijencu su za nas znak koji nas ove druge nedjelje došašća poziva da budemo pažljivi na znakove vremena te da se nadamo i vjerujemo u bolji svijet i svojim djelovanjem doprinosimo da se to i ostvaruje u našoj sredini.

 [više]

Prva nedjelja došašća

Autor: Damir Balković, 30. 11. 2011. 22:16

Ušli smo u vrijeme došašća ili adventa. To je početak pripreme za Božić i ujedno početak nove liturgijske godine. Simbol adventa je adventski vijenac na koji se stavljaju četiri svijeće i svake se nedjelje pali po jedna svijeća. Prva nedjelja došašća govori o ponovnom Kristovom dolasku kada će Bog po svome Sinu uspostaviti svoje kraljevstvo - novi Božji svijet. Motiv 1. nedjelje došašća je zadan riječima evanđelja (Mk 13,33) "Pazite, budni budite." Ova bi se misao trebala prožimati i kroz cijelo došašće.

 [više]

Tulum s(l)ova

Autor: Damir Balković, 1. 11. 2011. 10:29

U petak, 28. listopada, u našoj školi proveden je projekt Tulum s(l)ova. Nazočno je bilo šesnaest učenika te profesorice Sanja Mrzljak i Maja Manceta i školski knjižničar prof. Damir Balković. Aktivnosti su započele u 19,00 sati, kako je i predviđeno, usvajanjem pravila ponašanja na Tulumu, a nakon toga krenuli smo igrati društvene igre.

 [više]

Revizija u školskoj knjižnici

Autor: Damir Balković, 30. 6. 2011. 19:35

Od ponedjeljka, 27. lipnja 2011. provodi se u našoj knjižnici revizija. Povjerenstvo u sastavu Dario Vrbaslija, Nikolina Benčina i Zorica Galiot uz stručnu pomoć knjižničara marljivo obavlja taj vrlo zahtjevan posao.

 [više]

Korizma u knjižnici

Autor: Damir Balković, 13. 4. 2011. 19:50

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom, koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti. Korizma započinje Pepelnicom ili Čistom srijedom.

 [više]

Valentinovo u školskoj knjižnici

Autor: Valerija Ivanac Jelenčić, Damir Balković, 18. 2. 2011. 21:17

U povodu Valentinova, u školskoj je knjižnici 11. veljače 2011. održan okrugli stol pod nazivom Ljubav kao nadahnuće za književno stvaranje. Događanje je osmislio školski knjižničar, profesor Damir Balković, u suradnji s učenicama 3. razreda ekonomije i njihovom profesoricom Valerijom Ivanac-Jelenčić.

 [više]

Božić u knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, 22. 12. 2010. 10:20

Neobično je i pomalo svečano bilo u utorak, 21. prosinca, u našoj školskoj knjižnici. Nekolicina učenika i više profesora došlo je vidjeti i sudjelovati u događanju koje su knjižničar prof. Damir Balković i vjeroučitelj Dario Vrbaslija nazvali „Božić u knjižnici“.

 [više]

Advent u knjižnici - četvrta adventska nedjelja

Autor: Damir Balković, 22. 12. 2010. 10:01

Ušli smo u četvrti tjedan došašća. U nedjelju smo po crkvama zapalili četvrtu, posljednju svijeću na adventskom vijencu. Mi smo to u školi učinili u ponedjeljak, 20. prosinca 2010. u 13, 30 sati u školskoj knjižnici. Svijeću su zapalili učenici III.b razreda gimnazije s profesoricom povijesti Mirjanom Drenski.

 [više]

Advent u knjižnici - treća adventska nedjelja

Autor: Damir Balković, 15. 12. 2010. 16:39

"Adventske zornice imaju neku posebnu draž. Jedni kažu da jedva čekaju da pođu na tu ranu jutarnju euharistiju, da se tamo raspjevaju i da se u ranu zoru nekako duhovno osvježeni vraćaju kući. Drugi, pak, kažu da im je teško misliti na te dane, jer bi htjeli svaki dan prisustvovati zornicama, a ipak je teško rano ustajati svaki dan." (dr. Tomislav Ivančić)

 [više]

Paljenje prve dvije adventske svijeće

Autor: Damir Balković, Dario Vrbaslija, 8. 12. 2010. 21:18

U ponedjeljak, 29. studenoga, zapalili smo prvu adventsku svijeću. Učinili su to učenici II. razreda ekonomske struke, koji su sa svojom razrednicom, prof. Ivanom Zubak, nazočili prvom susretu ponedjeljkom "Advent u knjižnici".

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Raspored zvona


On this Day
 

Rubriku izradili:učenici opće gimnazije pod mentorstvom profesorice Sanje Špoljarić

Pano tjedna

Nakon povratka s terenske nastave maturanti gimnazije su izradili prigodan pano o posjetu Hrvatskom saboru pod vodstvom profesora Zorislava Jelenčića.

Instagram
Škola na društvenim mrežamaKalendar za 2018./2019.

Udžbenici za 2018./2019.

(za popis udžbenika kliknite na sliku)

 
Š K O L S K I V R T


Od šume do školskog hola
Loading...
GRAD SLATINA
Loading...
Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Dan škole 2018.U prezentaciji predstavljamo aktivnosti učenika i nastavnika škole u ovoj školskoj godini.

Korisni linkovi

Susjedne škole

Osnovne škole:
OŠ Eugena Kumičića

OŠ Josipa Kozarca

Srednje škole:

Industrijsko-obrtnička škola

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju