preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 > Nastava  > Predmeti  > Kuharstvo
 

Učenici smjera agroturistički tehničar sa profesoricom Stipanić na predmetu Kuharstvo uvježbavaju svoje kuharske vještine. Svaki tjedan preporučit će nam jedan ukusan recept. Uživajte u njihovim preporukama i dobar tek!


Recepti....

Čokoladni muffini s Nutellom

Autor: Sandra Bošnjak, 26. 1. 2012.

Muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest. Međutim, prvi muffini radili su se još u 10. stoljeću u Engleskoj. Bili su hrana siromašnog sloja društva, a osnovni sastojci bili su ostataci kruha i biskvita. Riječ 'muffin' dolazi od francuske riječi 'moufflet', što se odnosi na kruh, mek i podatan.
Najpopularniji su bili u 19. stoljeću kada su ih britanskim ulicama raznosili tzv. 'muffin men', uz popratni zvuk zvončića, za vrijeme popodnevnih čajanki. 1840. je dotične prodavače Act of Parliament zabranio, temeljem žalbi građana, ali zabrana nije imala prevelikog učinka.
Današnji muffini (gljivastog oblika i u papirnatom kalupčiću) su američka verzija, za razliku od britanskih koji više sliče omanjoj i debljoj palačinki, U pripremi i sastojcima muffina postoje razlike, ali svima je zajednički osnovni recept za tijesto. Mi smo za vas odabrali Čokoladne muffine s Nutellom.

Sastojci:
Tijesto za muffine:
  • 375g glatkog brašna
  • pola žličica sode bikarbone
  • 25g kakao praha
  • 150g smeđeg šećera
  • 125g otopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 250ml obranog mlijeka
Punjenje:
  • Nutella (količina po ukusu)

Čokoladna glazura:

  • 200 g tamne cokolade
  • 25g putera
  • 50 g slatkog vrhnja

Priprema tijesta
  1. U posudu pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i soda-bikarbonu.
  2. U drugu veću posudu umiješati otopljeni maslac, mlijeko i jaja te izmiksajte sa mikserom dok se ne sjedini.
    Za muffine je najbolje posebno pomiješati suhe i vlažne sastojke i onda ih oprezno spajati.
  3. Ukoliko je smjesa pregusta dodajte još mlijeka.

Punjenje kalupa
  1. U kalup za muffine postavite papiriće za muffine.
  2. U svaku udubinu dodati žlicu Nutelle i gore staviti ostatak smjese.
  3. Pecite u pećnici 30 min na temperaturi od 200 stupnjeva

Čokoladna glazura

  1. Na pari otopite cokoladu s maslacem
  2. kad je otopljena dodajte vrhnje i sve mjesajte dok ne dobijete lijepu glatku masu.
  3. Ohladjene Muffine premazati zlicicom ili im samo namociti glavice u cokoladnoj kremi.
  4. Kada muffin bude gotov ukrasite ga po želji.
  5. Dobar tek!



 

 


Izvor: Coolinarka


Popis udžbenika

Raspored zvona


 

 

eTwinning

Pano tjedna


Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"
Škola na društvenim mrežama



Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ss.marka.marulica@vt.t-com.hr
preskoči na navigaciju