preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 > Nastava  > Predmeti  > Kuharstvo
 

Učenici smjera agroturistički tehničar sa profesoricom Stipanić na predmetu Kuharstvo uvježbavaju svoje kuharske vještine. Svaki tjedan preporučit će nam jedan ukusan recept. Uživajte u njihovim preporukama i dobar tek!


Recepti....

Enchiladas Mexicanas

Autor: Sandra Bošnjak, 18. 1. 2013.

ENCHILADAS MEXICANAS

Sastojci za tortille(4-5 komada):
  • 2 šalice(veličine cca 2.5 dcl) glatkog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice ulja
  • 3/4 šalice toplog mlijeka
Sastojci za nadjev:
  • 500 g pilećeg filea (od prsa)
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 svježa zelena paprika
  • 1 konzerva (400g) kukuruza
  • čili u prahu
  • začini: sol, papar, Vegeta, začin za pečenu piletin
  • 2 žlice rajčice iz tetrapaka

Priprema
Vrijeme pripreme: 45 min
Težina: Srednje zahtjevno

1. Priprema tortilla: Od brašna, praška za pecivo, soli, ulja i mlijeka zamijesite glatko tijesto, te ostavite da počiva otprilike 20-tak min. Nakon toga razdijelite tijesto u 4-5 manjih kuglica.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte kuglice na cca 20cm promjera tortille.
Zagrijte tavu, otresite tortille od viška brašna(da ne bi gorilo na tavici),te pecite tortille(bez ulja!!!) na tavi cca 1 min. sa svake strane. Tortille su gotove kada im se počnu stvarati crne mrljice i tijesto počne stvrdnjavati.
Tortille stavljajte na tanjur kojeg ćete staviti u čistu najlonsku vrećicu.Vrećicu zatvorite kako bi tortille zadržale mekoću i bile podatne za oblikovanje.

2. Priprema nadjeva: Piletinu narežite na trakice ili kockice, začinite začinom za piletinu i žlicom ulja, ostavite nekoliko minuta da se sastojci povežu.

Zagrijte tavu. Dodajte malo ulja i prvo popržite luk, a zatim i piletinu.Piletinu pržite oko 15 min. u pokrivenoj posudi da se zadrže arome, ali i mekoća piletine.

Kad je piletina skoro gotova paprike rarežite na polovice, očistite i narežite na trakice, te dodajte piletini i promiješajte. Nakon 3-5 min. dodajte kukuruz koji ste iscijedili i isprali pod mlazom vode. Sve skupa izmiješajte i dodajte začine, 2 žlice rajčice, čili, Vegetu, papar i sol. Ostavite na laganoj vatri da se kuha još cca.2 min. Nakon toga maknite s vatre i ostavite poklopljeno.

3. Punjenje tortilla: Na sredinu tortille stavite 3-4 žlice mesnog nadjeva, na to stavite 2-3 žličice umaka, te ribanog sira po želji.
Zarolajte tortille u enchiladu, tako da pazite da ne ispadnu sastojci(enchilada se rola kao palačinka, krajevi ostaju otvoreni).


4. Dobar tek!




Popis udžbenika

Raspored zvona


 

 

eTwinning

Pano tjedna


Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"
Škola na društvenim mrežama



Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ss.marka.marulica@vt.t-com.hr
preskoči na navigaciju