Dragi učenici, poštovani profesori i djelatnici Srednje škole Marka Marulića Slatina,
Hvala Vam svima na doprinosu i svemu što činite u svome radu da naša škola bude prepoznatljiva i izvan granica naše županije.
Koristim ovu prigodu da još jednom čestitam i pohvalim sve učenike i mentore koji su sudjelovali na natjecanjima.
Posebne čestitke upućujem prvoplasiranima i visoko rangiranima od županijske do državne razine.
Više o rezultatima natjecanja i aktivnostima škole u proteklih godinu dana možete vidjeti u prezentaciji objavljenoj na web stranici škole.
Sretan Vam Dan škole.
Ivan Roštaš, ravnatelj
(prezentacija je dostupna klikom na sliku)
GASTRONOMIE ET VINS DE FRANCE
Autor: Sandra Bošnjak, 17. 5. 2022.
Jedna od aktivnosti u povodu Dana škole bila je posvećena francuskim vinima i gastronomiji.
Naime, u sklopu obilježavanja Dana škole, učenike 4.a i b razreda opće gimnazije, polaznike nastave Francuskog jezika, profesorice Jasna Asić i Dijana Fotez počastile su, u duhu proslave, prigodnim predavanjima o francuskim vinima i gastronomiji.
Francuska kuhinja neodvojivo je povezana s kulturom i načinom života čitave francuske nacije, a ujedno predstavlja i kolijevku kulinarske umjetnosti i pravi raj za kuhare. Kulinarstvo je sastavni element svakodnevnog života Francuza, pa i ne čudi da su upravo oni stvorili umjetnost savoir vivre, u slobodnom prijevodu – uživanje u životu. Jedna od prvih asocijacija na francusku gastronomiju, pored vrsnih sireva i ostalih specijaliteta, dakako bi bila vina. U Francuskoj se vino pije umjesto vode, mlijeka, čaja i piva. Francuzima će biti teško izdržati bez makar jedne čaše prilikom finog objeda. U normalnim prilikama, konzumiraju se manje poznate marke vina, većinom malih, lokalnih vinogradara. Ipak, u posebnim prigodama nezamislivo je ne počastiti se finim, poznatim vinom.
Profesorica Jasna Asić, na svojem nas je predavanju o vinu, upoznala s poviješću vina te njegovom proizvodnjom, a poseban je naglasak stavljen na vina francuske proizvodnje. Vino se proizvodi fermentacijom grožđa, ploda biljke vinove loze (lat. Vitis Vinifera), ali se može dobiti i od drugog voća, a ponekad i od žitarica. Procjenjuje se da prosječan Francuz popije 100 litara ovog plemenitog pića godišnje. Francuska, zajedno s Italijom i Španjolskom, čini 48% svjetske proizvodnje vina. Neka od najpoznatijih francuskih stilova vina su crveno, rosé, bijelo (suho, polu-suho, polu-slatko i slatko), te pjenušavo.
Profesorica Dijana Fotez osvrnula se na povijest francuske gastronomije putem predavanja, a zatim nas je kroz radionicu o francuskoj kuhinji upoznala s nekim od njihovih najpoznatijih specijaliteta. Francuzi pažljivo biraju namirnice za svaki obrok, a jelovnik ovisi o danu (npr. je li neko slavlje), dobu dana, blagdanima ili jednostavno o mašti kuhara. Upoznavši najpoznatije francuske specijalitete poput puževa, raznovrsnih sireva, čuvenog Ratatouillea, učenici su imali priliku složiti meni po svome izboru.
Ana Čurić, učenica 4.b razreda opće gimnazija i Dijana Fotez, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.