Radionica (Ne)Zdrava prehrana u sklopu Međupredmetnog školskog projekta Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra
Autor: Sandra Bošnjak, 13. 12. 2022.
Međupredmetni školski projekt Prehrambena pismenost – jučer, danas, sutra provodi se tijekom školske godine 2022./2023. u svim prvim razrednima škole. Projekt obuhvaća tri važne sastavnice ljudske prehrane, a to tu masti, šećer i sol. Nositeljice projekta su Marina Ivoš, Dinka Prenković i Dragana Medved. Projekt se provoditi kroz nastavne predmete Sat razrednika, Kemija i Biologija.
Ideja za projekt došla je iz potrebe jer su predmetne nastavnice zamijetile da prehrambene navike učenika nisu zdrave i da treba poraditi na tome. Glavni je cilj projekta educirani i upoznati učenike sa posljedicama nepravilne prehrane i štetnim unosom nezdrave hrane u organizam.
Predmetna nastavnica Marina Ivoš na Satu razrednika provela je radionicu (Ne)Zdrava prehrana. U radionici su sudjelovali učenici 1. razreda Agroturističkog tehničara. Cilj je radionice osvijestiti učenike o pravilnoj odnosno nepravilnoj prehrani koju svakodnevno konzumiramo. Radionica je ostvarena kroz dvije aktivnosti, a to su usmeni razgovor i izrada panoa. Kroz usmeni razgovor učenici su govorili o svojim prehrambenim navikama. Iznenađujući je podatak da vrlo malo učenika ima doručak prije polaska u školu. Nadalje, nitko od učenika ne nosi pripremljenu užinu od kuće nego se hrane u obližnjoj pekarnici. Svakodnevno konzumiraju pekarske proizvode kao što su krafne, sendviči, razna peciva s različitim punjenjima. Skoro da nitko od učenika ne konzumira voće za vrijeme velikog odmora ili tijekom dana. Također, uglavnom za vrijeme trajanja nastave piju gazirana i energetska pića, kao i različite sokove. Skoro da nitko ne pije običnu vodu.
|
|
Druga je aktivnost bila izrada panoa u grupama. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je grupa izradila pano zdrave prehrane, a druga je gruba izradila pano nezdrave prehrane. Grupe su bile mješovite.
Nakon provedene radionice zaključili su: unosom hrane određujemo našu budućnost, raznolikost i umjerenost je osnova pravilne prehrane i u cilju održavanja, unapređenja i zaštite zdravlja odabrati pravilnu prehranu.
Predmetna nastavnica Marina Ivoš
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.