Tijekom školske godine 2020./2021. učenici 3. ATT i razrednica Marina Ivoš, prof. odlučili su pokrenuti školski projekt pod nazivom Prošlosti, sva si nam na dlanu. Ovaj školski projekt usko je povezan sa njihovom budućim zanimanjem. Međupredmetni i međusekcijski projekt Prošlosti, sva si nam na dlanu provodi se u 3. razredu – smjer agroturistički tehničar koji povezuje nastavne predmete: Hrvatski jezik (Marina Ivoš, prof.), Engleski jezik (Silvija Štimac, prof.), Matematiku (Tea Šafar, prof.), Vjeronauk (Jelena Matišić, prof.) i Sat razrednika te sekcije školske zadruge „Slatina“, Etnologija – voditeljica Marina Ivoš, Slatinska kocka - voditeljica Brigita Jurlina i Web dizajn - voditeljica Sandra Bošnjak.
Cilj projekta je zajedničkim radom (učenika, roditelja, baka i djedova i predmetnih profesora) stvoriti dvojezičnu e-knjižicu omiljenih jela iz djetinjstva. Da bi došli do dvojezične e-knjižice svaki predmetni nastavnik i voditelj sekcija školske zadruge održat će i provesti radionice s učenicima 3.att.
Školski projekt Prošlosti, sva si nam na dlanu
Autor: Sandra Bošnjak, 16. 10. 2020.
Tijekom školske godine 2020./2021. učenici 3. ATT i razrednica Marina Ivoš, prof. odlučili su pokrenuti školski projekt pod nazivom Prošlosti, sva si nam na dlanu. Ovaj školski projekt usko je povezan sa njihovom budućim zanimanjem. Međupredmetni i međusekcijski projekt Prošlosti, sva si nam na dlanu provodi se u 3. razredu – smjer agroturistički tehničar koji povezuje nastavne predmete: Hrvatski jezik (Marina Ivoš, prof.), Engleski jezik (Silvija Štimac, prof.), Matematiku (Tea Šafar, prof.), Vjeronauk (Jelena Matišić, prof.) i Sat razrednika te sekcije školske zadruge „Slatina“, Etnologija – voditeljica Marina Ivoš, Slatinska kocka - voditeljica Brigita Jurlina i Web dizajn - voditeljica Sandra Bošnjak.
Cilj projekta je zajedničkim radom (učenika, roditelja, baka i djedova i predmetnih profesora) stvoriti dvojezičnu e-knjižicu omiljenih jela iz djetinjstva. Da bi došli do dvojezične e-knjižice svaki predmetni nastavnik i voditelj sekcija školske zadruge održat će i provesti radionice s učenicima 3.att.
Projekt je započeo 13. listopada na Satu razrednika gdje su učenici sa svojom razrednicom razgovarali o hrani i djetinjstvu. Kroz razgovor prisjetili su se mirisa i okusa koji ih podsjećaju na minule dane kao i osoba koje su bile uz njih tijekom njihovog odrastanja.
Za početak školskog projekta učenici, predmetni nastavnici odlučili su da to bude mjesec listopad jer se tada obilježava i Svjetski dan hrane. Učenici su putem mrežnih stranica tražili dodatne informacije o obilježavanju Svjetskog dana hrane.
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu.
Pod sloganom “Uzgajajmo, hranimo, održimo. Zajedno” ove se 2020. godine, kao i svakog 16. listopada, obilježava Svjetski dan hrane. Ova godina je posebna. Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom navela nas je na razmišljanje o tome što nam je zaista bitno i koje su naše najosnovnije potrebe. Ova nesigurna vremena natjerala su mnoge od nas da ponovno počnemo cijeniti nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo, a to je da svaki dan imamo hranu na stolu. Ujedinjeni narodi na današnji Svjetski dan hrane, 16. listopada, pozivaju na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim zajednicama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambena industrija ojača kako bi mogla izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život svojim radnicima. Hrana je temelj života i naših kultura i zajednica. Više o ovogodišnjem Svjetskom danu hrane pročitajte na službenim stranicama FAO-a.
Svjetski dan hrane na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini pruža mogućnost za razvoj dijaloga i unapređivanje solidarnosti. Ljudska i kulturalna domišljatost te ispravna vizija kroz međusobnu suradnju i pomaganju, uključujući doprinos FAO-a i Međunarodne zajednice, može zasigurno dovesti do napretka u osiguravanju dostatnosti hrane za sve.
Autor: Marina Ivoš, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.