Tunjevina sa povrćem
Autor: Marija Čavić, Tatjana Josipović, Nino Turopoli, Dino Hrgetić, 1. 4. 2013.
Tunjevina sa povrćem
Priprema je vrlo jednostavna: na dva komada folije ili papira za pečenje stavite po dva odreska ribe, pola glavice luka (oko 5 dag) narezane na ploške, žlicu nasjeckanog začinskog bilja, iscijedite sok jednog limuna, malo soli i žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Po želji možete dodati i 15 dag mini rajčica, koje zarežete s jedne strane. Ribu začinite naribanom koricom neprskanog limuna. Zamotajte foliju i pritisnite rubove pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite najviše 15 do 20 minuta. Nemojte ribu dulje ostavljati u pećnici jer će se previše osušiti. Poslužite u foliji.
Svaka porcija sadrži : 340 kalorija, 2,3 g ugljikohidrata, 17,6 g masnoća (većim dijelom "dobrih"), 43, 6 g proteina (gotovo u potpunosti zadovoljavaju dnevnu potrebu žene, koja iznosi 1 gram po kilogramu tjelesne težine), 83 mg kalcija, 543 mg fosfora i 1129 mcg vitamina A.
Uz tunu poslužite rižu, po mogućnosti integralnu: 6 dag sadrži 46 g ugljikohidrata. Drugi prijedlog za prilog je kuhani krumpir i salata od rukole i matovilca.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.